• Demo

    Faig música per a totes les orelles

    Salvador Ribas

Salvador Ribas i Andreu creador i director de l'orquestra

Salvador Ribas Andreu neix al barri de Gràcia de la ciutat de Barcelona. Als set anys començà els estudis musicals de piano i violí, dels tretze al setze anys va participar com a violinista en diferents agrupacions orquestrals entre elles l'orquestra de Joventuts Musicals de Barcelona. Es llicencia en música, violí i piano, va aconseguí el Diploma d'Estudis de Direcció a Itàlia. Als vint anys va ser anomenat Catedràtic de Violí del Conservatori de Las Palmas de Gran Canària i Concertino de l'Orquestra Filarmònica de Gran Canaria. Ha participat en diversos congressos de pedagogia musical i tècniques de violí i piano. Actualment realitza la seva tasca com a professor de música en l'especialitat de violí, piano i orquestració. Porta realitzats més de cent cincuanta arranjaments per l'orquestra, en els que incluou la guitarra clàssica dins de la formació orquestral. És el fundador i director de l'Orquestra de Cambra que porta els seu propi nom i que va fundà l'any 1982.

Què li va portar a crear una orquestra ara fa vint anys?
Des de sempre he tingut l'idea que una orquestra ajudaria molt als estudiants de música a desenvolupar actituds com ara la lectura a vista o el de saber interpretar els sons musicals tal com el compositor els plasma a la partitura, perquè arribin a l’oient com a suma de sentiment intern per part dels executants i així l'oient pot assaborir el plaer de la bona música, cosa difícil d'aconseguir amb alguns autors. En primer lloc que està formada per estudiants de música o músics amateur, de tots el nivells i, en segon lloc, que hem afegit la guitarra clàssica a la formació orquestral tradicional, que harmonitza perfectament amb el violoncel i la viola.

Parlins ara dels components de l'orquestra.
Com he dit abans, tots són estudiants amb un cert nivell, que gaudeixen formant part d'una agrupació orquestral. A tots ells els demano una certa disciplina per tal de portar endavant l'orquestra. Actualment tenim cinc violins primers, sis violins segons, una viola, tres violoncels, set guitarres i cinc flautes, clar que aquesta no ha estat sempre la seva composició, de fet l'orquestra està oberta a tots aquells estudiants, a partir d'un cert nivell, que vulguin unir-se a nosaltres.

Què li ha donat l'orquestra durant aquests vint anys?
Sobretot moltes satisfaccions, veure com dia rera dia anem pujant el nivell, actuar en diversos escenaris, com ara Alemanya on hem estat recentment, però sobre tot l'experiència personal de treballar amb un grup de gent que s'estima i gaudeix de la música tant com jo.

Segur que durant tots aquests anys ha comptat amb el recolzament de vàries persones, voldria mencionar a alguna en especial?
Durant tots aquests anys el major recolzament l'he tingut de la meva esposa Glòria Alcón, que per que us feu una idea de la seva tasca, els primers anys de l'orquestra la majoria de components eren encara nens, doncs ella es dedicava a seguir la partitura amb el dit perquè ningú es perdés, mentre jo estava dirigint, a més a més és l'autora de vàries de les obres que interpretem amb l'orquestra.

Orquestra de Cambra Salvador Ribas
[email protected]